Welkom!

Deze blog is gestart om mijn reis door Amerika in 2010 te delen met de mensen om me heen.
Inmiddels ligt de vakantie al ver achter me, maar blog ik zo nu en dan vrolijk door. Deze pagina's vul ik het liefst met fijne verhalen en mooie foto's. Deze blog staat open voor reacties van iedereen, dus voel je vrij!


zaterdag 9 oktober 2010

Generaliseren? Of appels vergelijken met peren?

E. heeft me met één opmerking tot een nieuw blog gebracht. Met dank aan hem dus! ;-)

Ik was aan het klussen gisteren. Ik zaagde profiellatjes in verstek en plakte ze met speciale lijm rond mijn lelijk met gipsplaten afgewerkte Velux raam. De lijm was brokkelig, en hechtte nergens aan. En als een klus niet lukt dan word ik kriegel.

'Lukt het een beetje', vroeg E. Ik antwoordde dat de lijm niet pakte.
'Dan moet je ook de juiste lijm bij de juiste klus gebruiken', zei E.
Nou, zo'n opmerking werkt bij mij dus als een rode lap op een stier. Hoezo generaliserend?
Zou hij dat ook zeggen bij zijn beste vriend?
Nadat E. mij behoedzaam van de kast had geplukt wist ik: dit wordt een blog! Over generaliseren, en appels met peren vergelijken.

Generaliseren: vrouwen hebben geen verstand van klussen, auto's, verzekeringen en computers. Dat is schijnbaar een feit want ik kan hele opsommingen maken van momenten waar men me echt als dom gansje behandelde.

Media Markt
Neem nou de Media Markt. Ik ging een laptop kopen. Ik was samen met een vriend. Koos een laptop uit, wees hem aan aan de verkoper en sprak duidelijk: 'deze wil ik graag'.
Nadat de verkoper de laptop uit het magazijn had gehaald, en we bij de balie stonden, sprak hij de gewraakte woorden: 'zal ik hem op naam van meneer zetten?'
Mijn venijnige 'als meneer hem ook betaalt!' maakten hem snel duidelijk dat dit niet de meest tactische woorden waren die hij had gesproken die dag.
Overigens bleek bij thuiskomst dat ik ook nog eens een gebruikte laptop had meegekregen en dat je bij de Media Markt moet praten als brugman om dit geruild te krijgen.
'Maar mevrouwtje (<-  aaaaargh!), deze nemen we niet terug hoor, deze is gebruikt'.
Ja, sukkel, waarom denk je dat ik hem terug kom brengen. Zucht.... Het koste me 1,5 uur om hem geruild te krijgen. Ongelooflijk....

Garage
Ander voorbeeld was bij mijn garage. Het begon al dat me op een gegeven moment opviel dat ik als Dhr. Kuperus in het systeem stond.
Sorry mevrouw, dat kunnen we er niet uithalen, als het geslacht er eenmaal is ingezet dan kan dat niet gewijzigd worden.
Dus stond ik er vanaf toen in als Dhr. Mevr. <- voornaam Kuperus. Nogmaals: zucht...

Wraak
Mijn wraak bij die garage was zoet toen ik daar met mijn auto kwam en ik in gesprek raakte over het model dat mijn model opvolgde.
Ik sprak over de nieuwe lampen, de welvingen in de motorkap en andere details.
'Nee hoor mevrouw, dat is echt hetzelfde als bij uw auto'.
Er volgde een wellus/nietus spelletje en uiteindelijk liepen de heren gniffelend naar buiten, naar het nieuwe model auto. Ze zouden me wel eens laten zien wie hier de autoverkoper was.
Het voorzichtige en stamelende 'shit, ze heeft gelijk' galmt nog altijd na in mijn hoofd. Ik hoop dat ik niet té triomfantelijk heb gekeken!

Ach ja, dit soort dingen zullen wel altijd zo blijven. Generaliseren doen we allemaal. Maar vermoeiend is het wel, en als ik weer een keer een verzekeringsaanbieding of een folder van een nieuw autotype in mijn brievenbus vind gericht aan Dhr. Kuperus, dan kan ik een zoveelste 'zucht...' niet onderdrukken.

Appels en peren
Vergelijken, op één hoop gooien. Appels met peren vergelijken, dat is wat hierboven duidelijk gebeurde.
Maar vanmiddag was het buiten zó lekker, dat ik even letterlijk appels en peren ben gaan bekijken en vergelijken. Met mijn camera op pad, de boomgaarden achter mijn wijk in. Heerlijk!
Dán mag het wel, toch?