Welkom!

Deze blog is gestart om mijn reis door Amerika in 2010 te delen met de mensen om me heen.
Inmiddels ligt de vakantie al ver achter me, maar blog ik zo nu en dan vrolijk door. Deze pagina's vul ik het liefst met fijne verhalen en mooie foto's. Deze blog staat open voor reacties van iedereen, dus voel je vrij!


maandag 23 juli 2012

Israel dag 8 - de dag van de desillusie van Tiberias

Tsja, het is natuurlijk een tikje naief om te verwachten dat Tiberias een idyllisch vissersdorpje aan het meer van Galilea zal zijn (gebleven). Dus hier liep Jezus over het water....
Dan kun je er op wachten dat je enigszins teleurgesteld wordt :-)

Vandaag stond dus Tiberias op het programma. Ik ben met de bus, via een vage overstap in the middel of nowhere, die kant op gegaan. Na overigens een leuk wandelingetje door de stad hier. De oude stadsmarkt was open, en dus was het gezellig druk.

Onderweg was het prachtig, heuvel-/bergachtig. Als dit al zo mooi is, moet je nagaan hoe de Golan hoogvlaktes moeten zijn... Ik moet hier echt nog een keer terug....
Vlakbij Tiberias zie je tussen de heuvels een enorm meer opdoemen. 165 vierkante kilometer, aldus Wikipedia. Prachtig! Tiberias zelf is iets minder prachtig. Op mijn kaart stond een stuk oude stad, en daar verheugde ik me dan ook op. Het is een béétje teleurstellend als je in een soort Lloret de Mar van Israel aankomt (ok, ik overdrijf wat). Maar in elk geval in een soort feestoord, met grote hotels, vermaak voor de mensen die zichzelf niet kunnen vermaken en een bruisend uitgaansleven. Dát had ik niet ingecalculeerd.

< midden tussen de grote hotels en het uitgaansleven staat een klein Grieks Orthodox klooster. Helaas kon ik er niet in, maar als je de rest even nét buiten je zoeker laat, lijkt het heel wat! 

Ik loop naar het water en probeer tussen de hotels door de oude sfeer te proeven. Ik heb foto's gemaakt waar je geen hotels en vertier ziet, dus misschien lukt het om het over te brengen. Het meer zelf, met de heiige bergen op de achtergrond vond ik erg sereen. Als ik een auto had gehad was ik naar een rustiger plek gereden, dan was het vast nog beter tot z'n recht gekomen.
En de oude stad? Dat was een parkje, met stukken oude stadsmuur en wat brokken steen van oude zuilen. Jammerrrrrr.....

< Dit ziet er toch geweldig sereen uit? Je moet je voorstellen dat ik hier voor een hotel sta met stampharde muziek en iemand die een soort bingo aan het doen is met de gasten.
Zo jammer....


 < Digitale meter, 211 meter beneden zeeniveau.















































Stukken oude stad, en een paar orthodoxe joden (waarvan er nu eentje krabbend aan zijn billen vereeuwigd is):
















Ik ben dus maar weer teruggegaan uiteindelijk. Maar niet na dit plaatje te hebben geschoten, een duif die nestelt in de C van de Kosjere McDonalds. Prachtig he?
De buschauffeur die me terugrijdt is een makkelijke. De buslijn zou moeten stoppen bij de Basilica of the Annunciation, maar dat doet hij niet. Hij dropt mij en nog wat anderen op zo'n 20 minuten lopen aan de rand van de stad. De grapjas.
Nu vond ik het nog niet zo erg, een beetje lopen, maar de groep die ook mee was, was bepakt en bezakt met enorme rugtassen op zoek naar een hostel. Arme zij....




Het is vandaag weer bloedheet en ik besluit bij het hostel lekker overdekt te gaan lezen. Later op de dag, als de zon bijna weg is ga ik nog een rondje lopen. Het is dan echt heerlijk!

< Mijn kamer.


Basilica of the Annunciation bij avondlicht.
 < Met linksvoor de plek waar de doop plaatsvindt.
< Avondlicht op de stad.
< als ik terug naar mijn hostel loop, is de stad weer uitgestorven. Niks en niemand, met als enige geluid het geklepper van mijn slippers. Goed om hier weer te vertrekken dus! 
Ik moet oppassen met mijn rug, ookal ben ik er al 5 dagen niet mee de zon in geweest, de uitslag wordt erger en erger. Ik zie er uit alsof ik een nare ziekte heb :)
Naast zonneallergie is het misschien ook wel hitte uitslag oid. Want het moet ergens erger van worden, en heet is het! Bij de drogist (jaja, de eerste die ik tegenkom hier in Israel, in Tiberias) vraag ik om iets om er op te smeren. Ze raadden me factor 50 zonnebrand aan. Ok, iets meer uitleg is nodig en uiteindelijk krijg ik vanuit de apotheek een aloe vera gel mee. Sterker dan de gewone aftersun versie.
Smeren wordt lastig, haha. Huub, waar ben je als ik je nodig heb, ik kan toch niet bij mijn eigen rug? :)
Met de bolle kant van een lepel probeer ik zo goed en zo kwaad als het kan te smeren :)
Nee, hier zijn GEEN foto's van! :-)

Morgen vertrek ik op tijd naar Jeruzalem. Er gaat een bus om 6 uur en om 9 uur.
Die laatste lijkt me de meest logische optie :-)
Hobbel, hobbel met de koffer weer naar beneden en gáán! Hoop op een betere nacht, want vuurwerk afsteken in de smalle straatjes is wel iets wat blijkbaar ook midden in de nacht leuk is hier... Grmbl...

Helaas een wat saaie dag in tekst, maar ik heb me prima vermaakt :)