Welkom!

Deze blog is gestart om mijn reis door Amerika in 2010 te delen met de mensen om me heen.
Inmiddels ligt de vakantie al ver achter me, maar blog ik zo nu en dan vrolijk door. Deze pagina's vul ik het liefst met fijne verhalen en mooie foto's. Deze blog staat open voor reacties van iedereen, dus voel je vrij!


dinsdag 15 november 2011

Hong Kong - dag 2, de dag van de vele indrukken


Na een nacht half slapen, half klaarwakker stond ik vanmorgen op in.... Hong Kong. Wat gaaf om te beseffen waar je bent. Na een rustig ontbijt en veel te lang kletsen vertrok ik eind van de ochtend met Rick om Hong Kong te ontdekken. Eerst zou ik naar één van de eilanden, maar het was zo heiig dat ik het zonde zou vinden van het vergezicht, en dus is Rick meegegaan en zijn we in de stad gebleven.

We zijn eerst de omgeving ingedoken, de lokale marktjes waar ze verse vis verkopen. Zo vers dat zelfs halve vissen, met nog kloppend hart, voor je voeten van de tafels af spartelen. Een markt waar bergen verse groenten liggen, en de krabben en enorme slakken in aquaria voor het uitzoeken staan. Bijna alles leeft nog en kun je ook vers laten bereiden. Hier in de omgeving zijn ook geen toeristen, dus zoals ik de vissen een bezienswaardigheid vind, vinden de mensen mij een bezienswaardigheid. Want... ik voel me wel groot en grof hier hoor, met mijn Hollandse bouw :-)















Met prijskaartje er aan...
















Verderop kwamen we bij het water. Doordat het zo heiig was zag je de bergen en de wolkenkrabbers aan de overkant bijna niet, maar het gaf ook wel een bijzonder sfeertje. Aan het water was het heerlijk rustig.




 In de verte de wolkenkrabbers, heel licht te zien.























Hierna zijn we een klein winkelcentrum ingelopen met ook markt en een gewone supermarkt.
Na een korte pitstop zijn we in de middag verder gegaan naar het centrum. Met de Metro ben je er binnen een kwartier. We raakten op het metrostation nog aan de praat met een keurige oude Engelsman van een jaar of 80 die hier 47 jaar had gewoond en hier (voor zover we begrepen) weer terug was vanwege de goede healthcare die hij nog had van zijn oude baan van destijds. Helemaal volgen konden we het niet maar het was een mooi gesprek en de man was erg gecharmeerd van mijn camera. Hij zocht er zelf nog eentje. Maar, zei hij, ik koop niks op krediet, als ik het geld niet heb, dan heb ik het niet. :-)

































Central is onderdeel van het business district van Hong Kong, en heeft veel, héél veel, enorme gebouwen. Bij een van de grote winkelcentra hebben we even op het dak gezeten op heerlijke loungebanken en genoten van het uitzicht. Je kijkt hier over het water uit, op de vertrekpieren van de ferry's en op nog meer wolkenkrabbers. Mooi! Dit winkelcentrum is heel modern, van Zara tot Hugo Boss en alles wat je maar kunt bedenken eigenlijk.





Dit achterste gebouw is de doorn in het oog van de inwoners hier. De architectuur gaat totaal tegen de Feng Shui gedachte in die men hier heel erg inzet om het leef- en werkklimaat goed te houden. Het gebouw is hoekig en puntig en dat kan eigenlijk niet. Ik vind het zelf een van de mooiste gebouwen hier :-)







Na een stuk doorlopen kwamen we St. Johns Cathedral tegen, ineens een oud Engels kerkje met een Engelse pastoor. Bijzonder zo tussen al het grote geweld.


Binnen




















Vanuit deze kerk waren we snel bij de tram naar The Peak, het hoogste uitzichtpunt over de stad. Die tramrit is bizar. De tram rijdt met ongeveer 45 graden omhoog, enorm schuin dus. Maar omdat je het gevoel hebt dat je gewoon recht zit, lijken alle wolkenkrabbers waar je langs omhoog klimt in die zelfde hoek van 45 graden te staan, alsof ze omvallen. Een heel rare optische illusie!
Boven was het nog ontzettend heiig, dus het uitzicht bij daglicht was grijs en mistig. We hebben daar in de enorme wind een uurtje gewacht en toen de zon onderging en de lichtjes aangingen ontvouwde zich daar de mooiste stad by night die ik ooit heb gezien! Omdat we niet van plan waren om hier naar toe te gaan had ik geen statief bij me, maar ik ga nog een keer op een heldere avond terug. Mét statief!!


 Deze is later op de grond genomen

 Ook de mist geeft een bijzondere sfeer

Tot zover een dagje slenteren door de stad zonder plannen. Morgen meer!











[EDIT]
Ik vergeet Occupy Hong Kong helemaal! Compleet met bankstellen en boekenkasten bivakkeren ze hier onder het bankgebouw :-)