Welkom!

Deze blog is gestart om mijn reis door Amerika in 2010 te delen met de mensen om me heen.
Inmiddels ligt de vakantie al ver achter me, maar blog ik zo nu en dan vrolijk door. Deze pagina's vul ik het liefst met fijne verhalen en mooie foto's. Deze blog staat open voor reacties van iedereen, dus voel je vrij!


vrijdag 3 juni 2011

Dag 6 - De dag van de couscous in the mind en de ontdekking van de blunder!

Vandaag hebben we heerlijk rustig aan gedaan. Met nog steeds een knagende zere buik geen overbodige luxe. Maar goed daar is dit het stadje ook wel naar, beetje relaxen, wat lezen, wat rondlopen. Heerlijk!
Nu is de kamer en het Riad ook geen straf om te verblijven. Prachtig hier!

Na een heerlijk ontbijt, met de door mij zo gewenste yoghurt zijn we toch weer naar de zee gegaan. Die lonkt toch wel heel erg hoor, de koelte, de meeuwen, de zeelucht. Vandaag was de zee behoorlijk woest, dus heerlijk om even uit te waaien. Tijdens ons stukje lopen naar de zee komen we langs het winkeltje van Ali. Ali verkoopt de meest prachtige doeken en we staan even met hem te praten. Uiteindelijk kopen we allebei een doek. De kleuren en de stoffen: zo mooi! We hebben flink gepingeld en krijgen het spel aardig door, we hebben een boel van de prijs afgekregen, mede dankzij mijn prachtige ogen. *kucht*
Ali vraagt of ik getrouwd ben en of ik soms op zoek ben naar een Marrokaan. LOL! Hmmm... toch maar niet, maar het hielp wellicht wel in het onderhandelen, toch? *kucht nogmaals en knippert met mooie blauwe ogen*

Eenmaal bij zee werden we weer gegrepen door de waanzinnig mooie kleuren langs de zee en de haven. Ongelooflijk hier. Zo mooi dat wit en dat blauw! De zee was vandaag ook behoorlijk woest. Mooi!

Het is jammer dat de bevolking hier niet op de foto wil. De mensen zijn zo mooi, geleefde gezichten, huid als van leer. Prachtig donkere gezichten vol met groeven en grijswit haar. Schitterend! Maar zodra je al een poging zou doen om te fotograferen duiken ze weg. Wat ik ook wel snap hoor, maar toch jammer!









Deze man bijvoorbeeld. Een prachtige kop, mooie hoed, ter plekke vis aan het fileren dat hij net heeft gevangen. Maar helaas, hij wilde pertinent niet gefotografeerd worden!


Jong geleerd... Dit ventje, nog geen 10 jaar oud, knipoogde de hele tijd naar Tanja. Maakt schunnige opmerkingen en wil de hele tijd met ons mee. Tsjonge....dat wordt nog wat, gaat zeker later naar Marrakech! :-)
Boten, boten, boten. Allemaal in dé kleur blauw van Essaouira!
 De scheepswerf!
Schip in wording!




















De visnetten. Toch jammer dat we de zeelui niet konden fotograferen die in de schaduw hun netten aan het repareren waren...













Nadat we bij zee en de haven waren geweest zijn we het stadje weer ingedoken. We kwamen terecht bij een winkeltje van een man wiens naam ik ben vergeten. Hij had prachtige zilveren sieraden. We hebben er even rondgekeken en hij vertelde dat zijn familie, zoals die van velen hier, een nomadisch volk zijn. We konden dan ook eventueel, zoals de nomaden gewend zijn, betalen door middel van ruil. Als we een kledingstuk hadden konden we bijvoorbeeld de helft betalen en de andere helft inbrengen met een kledingstuk. Grappig toch?
Hij liet ons foto's zien van zijn leven in de woestijn en was enthousiast aan het vertellen over zijn leven daar en zijn leven hier. Wat zijn de mensen hier toch vreselijk aardig in vergelijking met Marrakech. We vertelden hem ook over onze belevenissen daar. Hij gaf aan dat je van Marrakech couscous in your mind kreeg. Geweldige uitdrukking, want zo was het inderdaad, de chaos, de indrukken, een zooitje wordt het er van in je hoofd!
Om het echte Marokko te leren kennen moeten we nog een keer naar het zuiden toe zegt hij. En het noorden... We geven aan terug te zullen komen. Inshallah, zegt hij, (als Allah het wil) en dat horen we hier vaker. Mooi!

We kochten (nog) geen zilver en keken verder. Na een paar opmerkingen die we hier véél beter kunnen hebben: ooooh, you're so sixy! *grijns* komen we bij een winkeltje die allerlei pigmenten en kruiden verkoopt. Ook hier onderhandelen we flink en we kopen allebei een zalig stukje oranjebloesem ehm... zeep? Nee het is geen zeep, het is in elk geval een brok van iets. Heerlijk!
Deze mensen zijn ook reuze aardig en nodigen ons uit voor de thee. We krijgen een speciale verse melange, in de pot gaat groene thee, munt, rozenblaadjes, steranijs, een flinke pluk saffraan en nog meer lekkers. Het is echt ongelooflijk aromatisch. We drinken de thee en de man vertelt over zijn werk, en wat hij allemaal kan met de kruiden. We horen toepassingen en gebruiken die ons vaag bekend voorkwamen van onze opa en oma's, gebruiken die nu al niet meer voorkomen bij ons, omdat we dingen kant en klaar kopen of omdat we voor het minste of geringste naar de huisarts rennen in Nederland. Mooi verhalen dus! Over de herkomst van specerijen, van amber en musk, de toepassingen van anijs, kruidnagel, álles! Heerlijk om te horen!
Hij laat zien dat hij ook nog in een Franse reisgids over Essaouira genoemd staat. Hij haalt een beduimeld exemplaar tevoorschijn en als wij verrukt roepen dat we met een beroemdheid aan tafel zitten glundert hij van oor tot oor.
Missie geslaagd hier! Leuke mensen, een warm welkom! (ook doordat zijn mijn benen zo prachtig vonden hoor. Je begrijpt: als je dát zegt dan heb je het wel gemaakt bij me!) :-)

De hoofdstraat. Men verkoopt er van alles. Maar als je normale waar slippers is, en je hebt een krat bloemkool over dan verkoop je die toch óók gewoon?



Dan vanavond. De blunder.
We eten in het Riad en de vrouw des huizes komt ons 40 minuten voor tijd al halen. Hmmm.. toch gek!
Ineens vragen we ons (weer) af: zou onze klok echt goed staan?
Voor we vertrokken hebben we gekeken: er is in de zomer 2 uur tijdsverschil met Nederland. De iPhones sprongen na landen in Marrakech vanzelf op de juiste tijd en ook onze chauffeur stond op tijd op het vliegveld.

En toch....

We hebben het gevraagd, en jawel... al bijna een week staat onze klok een uur verkeerd.
We hebben dus mensen laten wachten bij het eten, we stonden vanmorgen een uur te laat voor ons ontbijt hier en... het aller ergste:
We hebben iemand zo gruwelijk arrogant behandeld in Marrakech dat we ons nog schamen. Bij vertrek zou de chauffeur ons om 10 uur halen. Om 9 uur wandelen we rustig naar beneden en gaan we ontbijten. Lekker op ons gemak. Daarna rustig laatste dingen inpakken en aangezien we vroeg zijn gaan we lekker nog even met de laptop beneden zitten. Neergeplofd op de bank. De taxi is er toch pas over een minuut of 20.
We horen geklets in de keuken en constateren dat de chauffeur vroeg is. Fatima komt om het hoekje kijken: zijn jullie zo ver? Wij denken: ja, HIJ is vroeg.. en zeggen: een kwartiertje nog! We maken ons werk af, gaan rustig nog even naar het toilet en vertrekken dan netjes om 10 uur.

NU PAS beseffen we dat de chauffeur er al zat vóórdat we uberhaupt gingen ontbijten. Is dat arrogant of niet? We hebben hem gewoon een uur laten wachten! En dan ook nog eens zeggen: nee we hebben nog een kwartiertje nodig hoor, en dat al onderuitgezakt op de bank. Het is echt vreselijk!

En toch snappen we het niet. Op het vliegveld ging het goed, we hebben onderweg nog eens de tijd gecheckt... en toch.... OEPS!!
Nou ja, wel een mooi verhaal, we snappen nu ook waarom Fatima zo bot deed bij vertrek! :-)

We hebben er tijdens het eten, een fantastische tajine van makreel, in elk geval smakelijk om gelachen!

Een van de honderden straatkatten die we al hebben gezien in Marokko. Hier worden ze wel beter behandeld dan in Marrakech. Deze ziet er aardig uit de meesten zijn kalend, broodmager en vervilt.
Op straat... IEUW!






























Anyway, weer een dag voorbij, als hij morgen net zo leuk is!?

Dag 5 - De dag van de kennismaking met het práchtige Essaouira!

Vandaag eindelijk de stoffige Medina van Marrakech uit. Het klinkt ondankbaar en klagerig, maar we waren het echt ontzettend zat. De enorme drukte, de viezigheid, het kabaal, maar vooral de opdringerige en vervelende mensen. Ik begreep vandaag van een vriendin dat Marrakech om dat gedrag bekend staat, en dat de Berbers in het zuiden van Marokko zich schamen voor de manier waarop de mensen in Marrakech om gaan met vrouwen. Goed om te horen, het is dus geen standaard hier.
Overigens bedacht ik me vannacht dat ik het niet voor niets zat was in de Medina. In een grote drukke stad zoek ik altijd rustpunten. (ik heb er een keer over geschreven, maar ik kan het helaas niet vinden) Een park, een haventje, iets waar ik me even kan onttrekken aan de drukte. Met de juiste balans tussen hectiek en rust is een grote stad een heerlijk oord.
Op de een of andere manier kon dat hier niet. Nergens was er écht rust.

Anyway, we zijn dus vertrokken vanmorgen. We waren allebei gaar en op. We hebben een taxi genomen naar het busstation, maar na een goede aanbieding van de taxichauffeur heeft hij ons uiteindelijk gebracht. Hij vertelde geen taxichauffeur te zijn, dus een van ons moest voorin komen zitten, maar het kon ons niet schelen. We zaten allebei stil en niet helemaal lekker in die taxi. Een tripje van een kleine 3 uur. Het was klaar en goed zo!

Onderweg wel wat foto's gemaakt, maar vanaf de achterbank uit een rijdende auto. Dus het is meer een impressie. Onderweg gek genoeg veel politiecontroles, maar waarvoor? We zijn niet aangehouden, dat dan weer niet. Wel hebben we veel gezien weer. Kleine autootjes met stápels matrassen bovenop gebonden. Kuddes geiten los langs de snelweg. Een vrouw die achterop een brommer haar kind eten geeft. Hmmmm...



































Eenmaal hier in Essaouira werden we vanaf de poort van de Medina gehaald door Laure, een Française die hier sinds 9 maanden woonde. Het Riad waar ze ons naar toe bracht is werkelijk schitterend. De hele stad trouwens. Wit, schoon, fris, koeler, heerlijk! Op straat is het ook lekker stil. Geen brommers, geen toeterende mensen (je mag hier met de auto niet eens komen), echt een verademing. En dat hebben we wel 100x tegen elkaar gezegd.
Een mooi dakterras, mooie kamers. Zalig!
Het enige nadeel (voor mij dan als beroerd slaper) is dat de ramen aan de buitenkant liggen bij dit Riad, waardoor het straatgeluid hard de kamer in komt en dat het heel erg licht is. Geen gordijnen op de ramen naar de binnenplaats en opengewerkte luiken die niet sluiten naar buiten. Dat wordt feest! :-)

We hebben vanmiddag een rondje door de stad gedaan, en wat is het hier ongelooflijk mooi! En, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, fris, wit, schoon en zonder stank! Toen we het straatje uit liepen stond er een man bij het hoekje. Daar gaan we weer hoor! Maar... hij zei NIKS! Echt, de mannen zeggen hier (op een enkeling na) niks, sleuren je niet hun winkels is, zeggen goedendag zonder er wat voor terug te willen. Het is on-ge-loof-lijk heerlijk!

Foto's van vanmiddag spreken verder voor zich!










































En het uitzicht op de oude stad met de zee en de meeuwen eromheen is helemaal schitterend....













Deze kan zo een reisgids in, vind ik....







































En deze lijkt erg op het fort in St. Augustine! :-)

































's avonds zijn we door de eigenaresse Laure gewezen op een fantastisch eettentje. Heel klein, bijna als bij mensen thuis, maar hier hebben we heerlijke verse vis gegeten. Vis, rijst, groenten, drinken, voor.... 10 euro alles bij elkaar, en dan zit onze fooi er al bij in. Nou moe!

Ook liet ze ons een marktje zien waar vis verkocht wordt en de vis die je er koopt kun je ter plekke laten bereiden. Geweldig, en zeker iets wat we een van de komende dagen gaan doen!
Maar nu is het klaar. Tot morgen!