Welkom!

Deze blog is gestart om mijn reis door Amerika in 2010 te delen met de mensen om me heen.
Inmiddels ligt de vakantie al ver achter me, maar blog ik zo nu en dan vrolijk door. Deze pagina's vul ik het liefst met fijne verhalen en mooie foto's. Deze blog staat open voor reacties van iedereen, dus voel je vrij!


dinsdag 24 juli 2012

Israel dag 9 - de dag van de aankomst in Jeruzalem en de Olijfberg


It took me quite a while to get into Jerusalem 
'Cause I had kinda lost my way 
I want to save me from myself so here I am 
I hope it's not too late 


Goede tip vandaag, het nummer Jerusalem van Anouk. Die zit dus ook al de hele dag in mijn hoofd!
Want ja, ik ben in Jeruzalem, en ik vind het echt zo stoer! Als er één stad tot de verbeelding spreekt is het deze stad wel.

Ik zit in een heerlijk hotel, in de Arabische wijk, nét buiten de stadsmuur van de oude stad. Mijn kamer is waanzinnig, het is een kamer op de hoek van het pand, met een ronding er in. Ik denk dat ik zo'n 15 meter aan ramen heb, in een bocht. Zo gaaf. Loopt half achter mijn badkamer door. Ik kan hier rolschaatsen! Ik zal morgen eens een foto maken van de buitenkant, want van binnen lukt het niet.

Anyway, Jeruzalem! Ik kwam hier per bus uit Nazareth. Een rit van ongeveer 2 uur, waarbij een deel langs de bezette gebieden leidt. Raar en confronterend om op een gegeven moment legerhelicopters over te zien vliegen, en daarna langs een betonnen muur te rijden. Kilometers lang, met prikkeldraad erop, wachttorens, onder stroom. Heftig vond ik dat. Dat is het dus, naast het mooie Tel Aviv, het rustige Akko, dit is óók Israel. en dat ga ik de komende week wel zien en meemaken denk ik.

< uitzicht over de (oude) stad vanaf de Olijfberg

Rond het middaguur ben ik gaan lopen, ik wilde de Olijfberg op. Zou 20 minuten lopen zijn. Dat klopte wel ongeveer, maar toen stond ik onderaan. Ik sloeg linksaf en begon de kronkelige weg te lopen. Zonder te weten waar ik precies op de berg moest zijn. Gekkenwerk. Dus uiteindelijk heb ik toch een van de langsrijdende taxi's genomen. En maar goed ook, het is zó heet hier.
Bovenop was het werkelijk adembenemend. Het uitzicht over de oude stad is zó mooi. Je ziet de muur, de rotskoepel, maar ook de vallei tussen de berg en de stad. Links zie je in de verte tegen nog wat bergen verder Bethlehem liggen en achter je begint de woestijn.
Ook werd me door een man daar aangewezen waar bijvoorbeeld Judas zich verhing. Bijzonder toch om deze plekken gewoon te zien. Echt heel indrukwekkend!

< woestijnkant

Zo mooi....



Tegen de berg aan liggen duizenden en duizenden witte graven, sommigen al 3.000 jaar oud. De schatting is dat het er 150.000 zijn op deze plek. De duurste Joodse begraafplaats ter wereld. Een graf hier kost zo 120.000 euro vertelde een man me. Want op deze plek, tegen de vallei aan, zullen op de dag des oordeels alle doden door de messias tot leven worden gewekt en door de poort naar de tempelberg geleid worden.
Bijzonder detail is dat de poort is dichtgemetseld door de moslims en zij hiervoor een islamitische begraafplaats hebben gemaakt. Om het zo de Joodse messias moeilijker te maken om de poort te bereiken. Hmmm.... daar hebben we voorbeeld 1 al van het conflict hier.

De man wilde me ook nog verder omhoog rijden met zijn auto, om echt de hele woestijnkant te zien. Maar dat heb ik toch maar niet gedaan, je weet nooit. Of ben ik nu een suffe muts? 


< natuurlijk de olijfbomen....













< hey handsome!





< De prachtige Joodse traditie, steentjes op graven als teken dat je langs bent geweest en dat de dode niet vergeten wordt.


< Enorme oppervlaktes met graven














Vanuit de top van de Olijfberg ben ik naar beneden gelopen. De kerken boven waar de hemelvaart heeft plaatsgevonden, en waar Jezus zijn discipelen het onze vader leerde, waren nog dicht. Zij gingen om 15.00 uur pas open en zo lang wilde ik niet in de hitte wachten.

Ik heb wat gedronken onderweg naar beneden en kreeg van die man die dat tentje runde zowaar geen aanbod om vooral met hem voor 200 euro een dag op pad te gaan, zodat hij me kon rondleiden, maar een visitekaartje dat ik altijd kan bellen, mocht ik in de problemen komen. Aardig!


< Hierna ben ik op twee bijzondere plekken nog geweest. Ten eerste de Hof van Getsemane. Een stukje  tuin met onwijs oude olijfbomen (worden olijfbomen zo oud dat ze er toen al gestaan konden hebben?) 

< mooi... 
< Mijn Vader, indien het mogelijk is, laat deze beker Mij voorbijgaan; doch niet gelijk Ik wil, maar gelijk Gij wilt.










Naast de hof van Getsemane staat een kerk, de Kerk der Doodsangst, gebouwd op de rots waar Jezus neerknielde. Ook hier ben ik even binnen geweest.





















En heel bijzonder vond ik het graf van Maria. Naast de Hof van Getsemane staat een soort kerkje. Een ronde poort stond open en daarachter was het stikdonker. Ik kwam aanlopen en zag aan een paar lichtjes in de verte dat het diep was. Eenmaal binnen zag ik eerst even niks. En toen mijn ogen eenmaal aan het licht waren gewend zag ik een trap, de diepte in. Helemaal onderaan de trap blijkt dat je in een soort grot staat. Hier zou Maria begraven liggen. Er is geen enkel bewijs dat dat ook zo is, maar het is een indrukwekkende plaats. Via een deurtje van krap 1,20 hoog kom je in een heel kleine ruimte met een soort grotachtig iets weer, met een afdeksteen. Hier mag je langslopen en via net zo'n poortje er weer uit. Maar naast dat poortje, aan de buitenkant, is een stuk steen niet afgedekt met glas. En daar staat dus echt een rij mensen die een kruis slaan en dan op de grond dat stuk niet afgedekte rots aanraken. Knielend. Bijzonder! Ik kreeg dit niet heel goed op de foto, het was heel donker. En verderop bij een soort altaar weer. Knielen, een kus op het altaar. Rijen wachtenden. Ik heb het niet gedaan, als niet katholiek kan ik me dit niet zo goed voorstellen, Maria speelt in het protestantse geloof niet zo'n grote rol. Maar ik vond het indrukwekkend en fascinerend om te zien hoe men hier naar binnen ging en Maria vereerde. Een soort bedevaartsoort denk ik. Heel bijzonder, echt heel mooi.



< de trap weer omhoog vanuit de grot naar buiten














Ik ben vanaf hier teruggelopen naar het hotel. Door een stukje oude stad. Een glimp van de Arabische wijk heb ik opgevangen. Een stukje door steegjes en straatjes. Ik verheug me nu al enorm op de rest. Wat een bijzondere stad, nu al!!

Op het programma de komende dagen o.a.:
- de oude stad dus
- via Dolorosa lopen met de pelgrims op vrijdag
- Yad Vashem museum
- Dode Zee en Masada
- Hebron

Ik twijfel nog over Bethlehem. En dat is wel erg, want het hoort er wel bij. Maar is daar behalve de geboortekerk (en natuurlijk de vluchtelingenkampen) nog meer te zien wat ik móet zien?
Ik kom een beetje in tijdnood denk ik... :-)

Tot morgen!