Welkom!

Deze blog is gestart om mijn reis door Amerika in 2010 te delen met de mensen om me heen.
Inmiddels ligt de vakantie al ver achter me, maar blog ik zo nu en dan vrolijk door. Deze pagina's vul ik het liefst met fijne verhalen en mooie foto's. Deze blog staat open voor reacties van iedereen, dus voel je vrij!


zaterdag 7 mei 2011

De dag van de bloedhete steengroeve en de nostalgie

[Let op: deze blog bevat weinig anders dan... steen!]

Toen
Het zal zo'n jaar of ehm... 20 a 25 geleden zijn dat ik voor het laatst in de steengroeve van Winterswijk was.
(een mijn in de Achterhoek waar vooral kalksteen gewonnen wordt). Er worden fossielen gevonden, schelpen, botresten, pootafdrukken van dino's en nog veel meer. Prachtige plek dus!

Enfin, ik zal dus een jaar of 10 geweest zijn. Mijn broertje was al met mijn opa een paar uur lang aan het hakken in het steen op zoek naar kwarts, pyriet (fools gold) en fossielen. Ik had geen zin, en kwam na een tijdje even kijken.
Mijn broertje had de hamer van opa al kapot gemept en had tot zijn grote frustratie na lang zoeken niks gevonden. Helaas....
Ik ben er net 5 minuten, raap een steen op, zie aan de achterzijde een enorm brok pyriet zitten en roep: zocht je dit soms? Au....

Dit verhaal blijft leuk, en doet het nog altijd goed tussen broer en mij :)
Ik zal eens op zolder zoeken of ik het stuk nog kan vinden!

En nu
Vandaag waren we er terug. Je mag de groeve niet zomaar meer in. Zoals mijn ouders er vroeger speelden, fietsten, dat mag niet meer. Een helm is verplicht en slechts 1x in de maand is de groeve open voor publiek.
Met mijn werkhelm op (komt hij toch nog eens van pas) de steengroeve in dus. Wat een dag, snoeiheet daar, uit de wind en in de brandende zon. Maar wat leuk om het getik van alle hamertjes en beitels weer te horen. Gezinnen met kinderen, volwassenen, op zoek naar mooie vondsten.

Zo zagen we een man met een kratje op wieltjes, bomvol steen. Vloekend liep hij terug naar boven, terwijl keer op keer de stang van het krat losschoot en alles weer over de weg rolde. Geen beter vermaak dan.... juist!

Het is heerlijk om een tijdje op het steen te tikken met een hamer en beitel. Het steen bestaat uit dunne platen die je weer uiteen kunt splijten in flinterdunne laagjes, zo mooi! Wij hebben niks gevonden, maar nostalgie was het!



Lagen
 Pap
 Roze kwarts?
 Anke
 Schoonzus
 Broer
 Moi

Kinderen die zich opperbest vermaken. Leuk!

 Tsja... onkruid...


 Al die kleine mensen, wat een oppervlakte!































































Prachtig..... Al heb ik waarschijnlijk nog nooit zo'n grijze en stoffige blog geschreven....  :-)
Ik zal het iets verjongen door een linkje te plaatsen van de webcam die staat gericht op de oehoe die een nest heeft in... jawel: deze steengroeve! http://www.beleefdelente.nl/oehoe#tab_info
Je kunt er (vanzelfsprekend) niet dichtbij komen, maar mooi!!