Welkom!

Deze blog is gestart om mijn reis door Amerika in 2010 te delen met de mensen om me heen.
Inmiddels ligt de vakantie al ver achter me, maar blog ik zo nu en dan vrolijk door. Deze pagina's vul ik het liefst met fijne verhalen en mooie foto's. Deze blog staat open voor reacties van iedereen, dus voel je vrij!


dinsdag 7 juni 2011

Dag 10 - De dag van de zalige luiheid

Hoe meer we ons hier onderdompelen in de 'nieuwe' stad, hoe luier we worden, heb ik het idee.
Ik heb dan ook weinig foto's van vandaag eigenlijk.... We worden hier in de watten gelegd en maken het onszelf ook niet al te moeilijk meer.

Tijdens het ontbijt al wist de bediening nog van gisteren hoe we onze thee wilden en kwamen ze zelfs speciaal yoghurt brengen omdat ik dat gisteren ook vroeg. Nou moe! Ook bij het zwembad zijn ze ontzettend behulpzaam. Als je aan komt lopen wordt er een bedje voor je neergezet, worden er handdoeken gepakt en als er een drankje wordt gebracht komt er een ander mannetje aanrennen met een tafeltje.
En toch is het niet eens zo'n superchique hotel, dus het zal ook wel te maken hebben met een goede service denk ik. Lekker!

Maar goed, lui dus... We zijn even de nieuwe stad in gegaan. En nieuw is ook best wel nieuw. Het deel dat we hebben gezien bestaat deels uit een nieuwbouw winkelcomplex, wat er echt heel mooi uitziet met palmbomen en fonteinen, en deels uit een ouder stuk, maar nog steeds doet het heel Frans en luchtig aan.















We hebben wat gedronken in het oude postkantoor, wat volgens deze ansichtkaart en de verhalen vroeger aan een zandweg lag waar de paarden overheen gingen. Nu ligt het aan de grote weg waar volop geflaneerd wordt. Erg tof om te zien!

Het nieuwe deel is ook mooi, met heel westerse winkels als Zara en McDonalds en ook lingeriewinkels met nietsverhullende posters gewoon in de etalage. Dat kun je je niet voorstellen in de oude Medina?


Na ons drankje zijn we linea recta doorgegaan naar 16, een heerlijk eettentje in het nieuwe deel. We hebben een heerlijke salade niçoise gegeten terwijl we genoten van zon en mensen. Het westerse leven in Marrakech bestaat ook, dat is duidelijk!
















Verder kwamen we een auto van Brinks tegen. Die zitten ook in Houten, en ken ze ook wel wereldwijd, maar hier de tekst in het Arabisch op de auto is best apart ;-)
Fotograferen mocht trouwens niet, maar toen was deze al gemaakt, dus ach....













Stop! :)














Daarna (het was best warm en de winkels waren ook dicht tot 15.00 uur) zijn we lekker weer naar het hotel gegaan. Zwembad, boekje, genieten van het 'niks moeten, niksen mag' principe. (copyright Loesje)
De tuin hier is prachtig. Je hoort de hele dag door honderden vogeltjes, er staan schitterende bloemen en het is zó rustig. Echt een verademing. We hebben de volgorde goed aangepakt, eerst de stapelgekke Medina, dan het mooie Essaouira en dan nu lekker relaxen hier in de nieuwe stad.

Na een lekker warm bad (ik in elk geval) zijn we weer op pad gegaan, even geen tajines, couscous of wat dan ook, maar even lekker italiaans. We ontdekten een heerlijk tentje met fantastisch eten waar we de avond nog hebben doorgebracht.
Morgen al de  laatste dag hier, wat vliegt de tijd!
Twee klasgenootjes van vroeger, vrienden van nu, broers, maken op dit moment ook een reis door Marokko. Morgen komen ze aan in Marrakech en als echte ingewijden in de stad, zullen we ze tijdens een borrel de do's en don'ts vertellen. Ze zijn hier twee dagen, dus: keuzes voor hen! Daarnaast ben ik benieuwd naar hun verhalen over de koningssteden en de woestijn. Ik heb erg zin ze te zien!

Dus... morgen laatste dag.... en dan donderdag het vliegtuig weer in. Jee, wat vliegt de tijd....

Dag 9 - De dag van het Atlasgebergte en de vreselijke excursie :-)

Jaaaaa, het Atlasgebergte, wat heerlijk! Vandaag zouden we dan eindelijk gaan. We hadden een mooie excursie geboekt. Hierbij zouden we naar het Atlasgebergte gaan, naar een vallei en omdat het maandag was pikten we ook mooi de traditionele Berbermarkt mee in een klein Berberdorpje. Leuk!
Berbervrouwen die manden aan het vlechten zijn, kruiden, zeep, mooie kleden die ter plekke geweven worden. Noten en mais die gebrand worden en natuurlijk de prachtige houtsnijwerken. We hadden er zin in!

Het geheel liep ietwat anders....

Na een uurtje reizen kwamen we aan in een enorm bemodderd dorp. Bruine drap, grote plassen, en een enorme mensenmenigte op de been. Met de bus reden we over een kolkendbruine rivier, over een brug zonder leuningen. In het kader van: als je niet aan de kant gaat, dan niet, maar dan hopen we dat je kunt zwemmen!




Eenmaal uit de bus mochten we de Berbermarkt bezoeken waar we net langs zijn gereden. Ehm...Berbermarkt? De mooie rustieke visioenen maakten snel plaats voor het beeld wat ik net voorbij zag komen: schreeuwende mensen, stukken halfgeslachte kameel en kippen op daken van auto's. matrassen, zakken hooi en nog meer ranzigs. Jaja, welkom op de traditionele Berbermarkt.














Het stukje lopen er naar toe was al weer feest.
'Heerlijke' gesprekken met de mensen daar, terwijl je tot je enkels in de modder stond.
Een verslag van hoe dit ging:

Hello! Hello hello hello hello HELLO!
You're English? French? Spanish? Hollandais? Swedish? Australian?
Hello hello HELLO!
Necklace?
Wij: no.
Just one Dirham (10 cent)
Wij: no!
But very nice necklace!
Wij: no!
It is cheap, just one Dirham! VERY NICE!
Wij: NO!
Maybe later?
Wij: NO!
Maybe later?
Als je pech hebt roepen ze dan ook nog iets als: you don't like me? Just looking! You hate me?

AAARGH!

Nou, zoiets ging het vandaag ook weer, en dan zo'n gesprek zo 10x binnen 100 meter. Voor ons liepen onze nieuwe vrienden uit Sheffield, die we ter plekke tot onze husbands bombardeerden en waarmee we nog gearmd zouden willen lopen als het ons van de vervelende mannen zou afhelpen.

We maakten wat foto's. Take pictures, it's ok! You can take pictures! Me Berber, you like making pictures? Like my necklaces? Just one Dirham. Very nice necklaces, very cheap. You buy?
NO!
Don't like me? Go to Berber market. It's free. Buy necklace?

Onze vrienden uit Sheffield waren ons kwijt, zij wilden liever bij ons wegduiken en wij bij hen. Niemand vond het hier echt geweldig. Eén vrouw liep op kittige hakjes door die modderpoel. Heel fijn!
De mannen, overigens, heetten Darren. Allebei. Ze vertelden dat ze zich meldden bij het hotel waar ze verbleven en nadat ze alle formulieren hadden ingevuld kregen ze de vraag: Darren, both of you? Are you brothers? *zucht*
Zij waren overigens gisteren aangekomen en liepen net zo verdwaasd rond als wij de eerste dag in de Medina. Volle kop van alle indrukken die je zintuigen moeten verwerken. Chaos. Couscous in the mind!
Ze waren dan ook opgelucht dat Essaouira, hun volgende stop, beter was! :)

De markt zijn we niet eens op geweest, en dat bleek achteraf maar goed ook. Een Engels stel kwam bijna een uur te laat pas terug. Zijn waren de markt wel op geweest en waren gezellig rondgeleid door een inwoner. STOM!!
Die man wilde hen pas laten gaan na fikse betaling. 400 Dirham (40 euro) armer en 4 kettingen rijker (Tanja's opmerking dat ze daarvoor minstens 400 kettingen hadden kunnen kopen kwam wel even aan) kwamen ze terug. Ze werden gewoon niet losgelaten zonder geld uit te geven. Op de markt nog veel meer slachtingen, een tandarts die ter plekke tanden trok. Te vreselijk!
Maar zooooooooo leuk, zo'n authentiek Berbermarktje! :-)

Daarna vervolgden we onze reis de bergen in. Eerlijk is eerlijk: het gebergte is schitterend! Prachtig vuurrode stenen, begroeid, soms niet begroeid, dromedarissen, dorpjes. Erg gaaf!! Alleen wilde foto's maken al rijdend niet zo, dus helaas heb ik een paar wazige foto's en de rest voor altijd opgeslagen in mijn hoofd!

Daarna de deceptie. we zouden een flinke hike gaan maken naar prachtige watervallen. Alles was bij de excursie inbegrepen, behalve lunch.
Eenmaal daar, na twaalven, konden we aan deze wandeling beginnen van 1,5 - 2 uur. Zonder lunch, dat kwam daarna. (en wij al knorrend van de trek).
En.. of we er even voor wilden betalen. Pardon?
Ja, er moest wel betaald worden voor de gids en de wandeling. Tsja... toen sloeg de principekwestie even toe. We hebben verdorie overal al voor betaald en hier gaan ze alsnog opnieuw geld vragen? We worden afgezet waar we bij staan! De groep protesteert, maar iedereen gaat toch mee. Behalve wij. Principes! We gaan in de buurt lekker fotograferen en lunchen en zien de groep later wel weer. En morgen toch wel even hier naar vragen bij de receptie van het hotel.





Foto's deels lopend, deels uit auto gemaakt. Dus soms niet scherp.









De rivier die door de vallei stroomt. Overal hoog boven de rivier hingen van de lange bruggen van touw en latjes. IEK. Doodeng. Helaas niet op de foto, omdat dat uit het rijdende busje niet ging...


Anyway..... het gebergte is prachtig! Als ik hier langer zou zijn, zou ik graag een excursie maken naar het Atlasgebergte samen met een excursie door de woestijn, met een overnachting in de woestijn onder de sterren. Mooi!!

De weg terug was ook weer bijzonder, ze rijden hier dus als gekken binnen de Medina, maar daar buiten ook. Het is zo raar, de weg is tweebaans, maar men rijdt altijd in het midden. Je moet er toeterend langs en als je geluk hebt gaat men aan de kant.
Maar als het moet, met inhaalmanoeuvres wordt de weg ook zomaar drie- of vierbaans, geen enkel probleem. Beetje inschikken....
Van de week zagen we langs de weg trouwens een Argane boom met een heleboel geiten erin. (zie dit plaatje op internet) De Argane olie, die overigens zalig is en volgens diverse sites de duurste olie ter wereld, wordt alleen hier gemaakt uit de boom die alleen hier groeit. Geiten zijn dol op deze vruchten en klimmen er zelfs voor in bomen. Zie ook hier voor uitleg en foto's!

Morgen weer verder op pad! Nu eerst lekker in bad!